Zorunlu Web Sitesi Yaptırma Yasası - Yeni TTK Web Sitesi Şartları

Yeni Türk Ticaret Kanununa göre şirketlerin web sitesi yaptırma zorunluluğuyla alakalı en çok sorulan sorulara buradan cevap bulabilirsiniz.

YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE ŞİRKETLER WEB SİTESİ YAPTIRMAK VE VAROLAN WEB SİTELERİNİ UYUMLU HALE GETİRMEK ZORUNDALAR...

YASA VE SÜREÇ İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULAN SORULARA YANITLARI BU ALANDA BULABİLİRSİNİZ:
Kanun TBMM’den geçti mi?
Yıllardır düzenlenen yasa tasarısı nihayet 14 Ocak 2011 de TBMM den geçmiş ve 14 Şubat 2011 tarihinde Resmi gazetede yayınlanmıştır. 6102 sayılı yeni TTK, 1 Temmuz 2011 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Kanun orijinal metnini nereden okuyabilirim?

TÜRK TİCARET KANUNU TAM METNİ İÇİN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ WEB SİTESİNİ ZİYARET EDİNİZ.:
http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k6102.html

Neden resmi gazetede yayınlanmasına rağmen yürürlük tarihi 18 ay sonraya atıldı?

Kanun 14 Ocak 2011 de kabul edilmesine rağmen yürülülük tarihi 1 Temmuz 2012 olarak belirlenmiştir. Bu süre içinde mali müşavirlerin, şirketlerin, odaların bilgilendirilmesi, eğitimlerin verilmesi, hazırlıkların yapılması için planlanmış bir dönemdir. Ancak şirketlerin çoğu bu süreyi yeterince iyi değerlendirememiştir.

Yasa hangi şirketleri kapsıyor?

Yasa Limited ve A.Şler gibi sermaye şirketlerini kapsamaktadır.

Şahıs firmalarına zorunluluk var mı?

Web sitesi zorunluluğunun detaylı olarak ele alındığı 1524. Madde de belirtilmese de kuruluş ile ilgili madde de tüm ticari işletmelerin her türlü belgesinde(fiş, fatura vb.) internet sitesi adreslerini yazması gerektiği vurgulanıyor.

Sitem var yine de yaptırmak zorunda mıyım?

Mutlaka var olanı yenilemek zorundasınız. Bunun hem teknik hem de içerik tarafında nedenleri var. Web sitenizi siz kendi başınıza güncelleyemiyorsanız örneğin siteniz flash animasyonlu veya html tabanlı ise mutlaka yeni site yaptırmalısınız. Eni web sitesi mutlaka yönetici paneli aracılığı ile güncellenebiliyor olmalı.

Flash web sitem var. Kanuna uygun mu?

HAYIR. Sitenizi kendiniz güncelleyemediğiniz sürece hiçbir site yeni kanuna uygun değil demektir. Siz Flash programı biliyorsanız o zaman sitede neler olması gerektiği konusunda mutlaka mali ve hukuk danışmanlığı hizmeti almalısınız. Ayrıca TTK da meydana gelecek değişiklik ve düzenlemeleri de kendiniz takip etmelisiniz. Aynı şekilde sunucu problemleri, yedekleme ve güvenlik gibi konularda da ya siz sorumlu olursunuz ya da bu konuda daha ciddi sözleşmeli bir anlaşma yapmak zorundasınız.

HTML web sitem var. Kanuna uygun mu?

HAYIR. Sitenizi kendiniz güncelleyemediğiniz sürece hiçbir site yeni kanuna uygun değil demektir. Siz html dili biliyorsanız o zaman sitede neler olması gerektiği konusunda mutlaka mali ve hukuk danışmanlığı hizmeti almalısınız. Ayrıca TTK da meydana gelecek değişiklik ve düzenlemeleri de kendiniz takip etmelisiniz. Aynı şekilde sunucu problemleri, yedekleme ve güvenlik gibi konularda da ya siz sorumlu olursunuz ya da bu konuda daha ciddi sözleşmeli bir anlaşma yapmak zorundasınız.

Sitede neler olması gerekli?

Kanunun 1524. Maddesi başta olmak üzere sitemizin KANUN NE DİYOR?  başlığı altında yayınladığımız maddelerde web sitesi içeriği mevcuttur. Ancak kanunla ilgili yayınlanacak yönetmelikler ile daha detaylı bildirimler yapılacaktır. Bu netleşen konular tüm müşterilerimize iletilecektir. İşte Kent Media İnternet Hizmetleri ve Reklamcılık olarak verdiğimiz hizmet kapsamında kanunun içeriğine göre bilgi hazırlatmak, eksik ya da fazla bilgi yayınlatmamak, değişiklikleri bildirmek, yayınlanacak içeriğin formatını ve güncelleme periyodlarını belirlemek mevcuttur. Verilen mali ve hukuki danışmanlık ile web sitenizin yasaya uygunluğu garanti edilecek ve yasaya karşı sorumluluğunuzu yerine getirmiş olacaksınız.

Site içerikleri eksik olan ile hiç yaptırmayan aynı cezaları mı alacak?

Evet. Site yaptırmayanlarla sitesinde eksik veya yanlış bilgi veren firmaların tüm ortak ve sorumlu müdürleri aynı cezayı alacaklar.

Kontrol ve denetleme nasıl sağlanacak?

Online ihbar hattı, şikayet bildirimleri devletin görevlilerinin yanında büyük bir kontrol mekanizması oluşturacaktır. Yani mutlaka bir denetim olması gerekli değil. İş ortaklarınız, rakipleriniz ya da müşterileriniz sitenizden bilgi almak istediğinde , web sitenizin kanuna uygun olmadığını görecek ve bilgi edinme hakkını kullanmak isteyecektir.

Hapis ve para cezaları ne zaman yürürlüğe giriyor?

1524. madde de geçen hapis ve para cezaları 1 Temmuz 2013te devreye giriyor. Ancak A.Ş. ler için başka cezai maddeler ve hem A.Ş. hem Limited firmalar için 1524 haricinde sitemizde http://www.kentmediagrup.com/site/page.asp?dsy_id=274  adresinde detaylı yazıldığı gibi çok farklı maddelerde web sitesine bilgi konması ve güncellenmesi konusunda zorunluluklar getirilmiştir. Kanunun meclisten 18 ay önce geçtiği hesaba katılırsa

Com.tr zorunlu mu?

Kanunda zorunlu ibaresi  yok.Ancak başkasının adına geçirme, şifresinin tahmin edilmesi, çalınmaya, hack edilmeye, başkasının sizin adınıza site yapmasına karşı en güvenli alan adı com.tr dir.

Sözleşme zorunlu mu?

Hayır. Ancak sözleşme sizi korur. Sözleşme yapmadan yapılan bir web sitesi ile ilgili teknik sorunlarda da siz sorumlu olursunuz. İspat etme gücünüz olmaz. Sadece sözlü anlaşma yapmak zor durumlarda sizi korumaz. Kendinizi riske atmayın.

Mali ve hukuki danışmanlık almadan site yaptırılabilir mi?

Böyle bir zorunluluk yok. Ancak bu danışmanlıkları almamak sizi riske sokar. Zira site yaptırmamak ile eksik ya da yanlış bilgiler içeren site yaptırmak da aynı cezalara maruz kalıyor. Bu işi sadece basit bir web sitesi yapımı olarak görmeniz sizi riske sokar. Hallettim dediğiniz bir konu sonradan sizi sıkıntıya sokabilir.